Постинг
19.06.2009 13:27 -
Студените супи - лятното кулинарно изкушение
Студените супи са прекрасно обедно меню през горещите дни, освен това стават бързо и лесно. В Германия и Австрия често ги приготвят от плодове и ги поднасят като десерт, но класическите супи се правят от зеленчуци и в тях почти няма калории, а много витамини. Ето моите предложения за лятото:
Студена супа с авокадо и краставици
Продукти: 2 плода авокадо; 1 краставица; половин кофичка кисело мляко; 0,1 л вода; половин връзка копър; 2-3 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.
Авокадото и краставицата се обелват и се нарязват на кубчета, към тях се прибавят останалите продукти и сместа се пасира. Супата се сервира студена, като може да се поръси с няколко стръкчета ситно нарязан пресен джоджен.
Студена супа с краставици и синьо сирене
Продукти: 2 краставици; 100 г синьо сирене; 1 яйце; 1 връзка зелен лук; 1 ч л мед (или захар); половин връзка копър; една кофичка кисело мляко; 0,15 л вода; сол и черен пипер на вкус.
Краставиците се обелват и се нарязват на кубчета. Към тях се прибавят солта, смленият черен пипер, копърът и медът. Залива се с разбито с водата кисело мляко. Сместа се разбърква и се охлажда за около половин час. Преди да се сервира, върху супата се настъргва синьото сирене.
Крем супа от тиквички
Продукти: 4 тиквички; 3-4 глави лук; 2 картофа; 0, 3 л течна сметана; 150 гр. кашкавал; 2 чч крутони; половин връзка магданоз; сол на вкус.
Тиквичките, лукът и картофите се нарязват на кубчета и се сваряват докато омекнат. Пасират се, към тях се добавят нарязаният магданоз и течната сметана, сместта се разбърква и се поръсва с настъргания кашкавал. Супата се охлажда.Крутоните се добавят непосредствено преди сервирането.
Вишнева супа
Характерна кисела унгарска супа, която може да се приготвя и през зимата – с консервирани вишни.
Продукти: 400 гр вишни; 0,5 л бяло вино; 0,2 л вода; 3-4 супени лъжици захар; един лимон; 0,3 л течна сметана.
Вишните се измиват и се почистват от дръжките и костилките. Водата, виното, костилките, дръжките и вишневият сок, изтекъл от чистенето, се варят около 10-12 минути на бавен огън. След като изстине, бульонът се прецежда и към него се добавят вишните, захарта, кората и сокът на лимона. Отново се вари, докато кипне, като постоянно се разбърква. Накрая се добавя сметаната. Супата се сервира студена.
Ако студените супи са ви харесали, можете да взаимствате още кулинарни идеи:
Soup!: Hot and Cold Recipes for All Seasons
Cold Soups by Linda Ziedrich
Egyptian Soups: Hot and Cold by John Feeney
Hot Death, Cold Soup: Twelve Short Stories (Garnet World Fiction)
Студена супа с авокадо и краставици
Продукти: 2 плода авокадо; 1 краставица; половин кофичка кисело мляко; 0,1 л вода; половин връзка копър; 2-3 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус.
Авокадото и краставицата се обелват и се нарязват на кубчета, към тях се прибавят останалите продукти и сместа се пасира. Супата се сервира студена, като може да се поръси с няколко стръкчета ситно нарязан пресен джоджен.
Студена супа с краставици и синьо сирене
Продукти: 2 краставици; 100 г синьо сирене; 1 яйце; 1 връзка зелен лук; 1 ч л мед (или захар); половин връзка копър; една кофичка кисело мляко; 0,15 л вода; сол и черен пипер на вкус.
Краставиците се обелват и се нарязват на кубчета. Към тях се прибавят солта, смленият черен пипер, копърът и медът. Залива се с разбито с водата кисело мляко. Сместа се разбърква и се охлажда за около половин час. Преди да се сервира, върху супата се настъргва синьото сирене.
Крем супа от тиквички
Продукти: 4 тиквички; 3-4 глави лук; 2 картофа; 0, 3 л течна сметана; 150 гр. кашкавал; 2 чч крутони; половин връзка магданоз; сол на вкус.
Тиквичките, лукът и картофите се нарязват на кубчета и се сваряват докато омекнат. Пасират се, към тях се добавят нарязаният магданоз и течната сметана, сместта се разбърква и се поръсва с настъргания кашкавал. Супата се охлажда.Крутоните се добавят непосредствено преди сервирането.
Вишнева супа
Характерна кисела унгарска супа, която може да се приготвя и през зимата – с консервирани вишни.
Продукти: 400 гр вишни; 0,5 л бяло вино; 0,2 л вода; 3-4 супени лъжици захар; един лимон; 0,3 л течна сметана.
Вишните се измиват и се почистват от дръжките и костилките. Водата, виното, костилките, дръжките и вишневият сок, изтекъл от чистенето, се варят около 10-12 минути на бавен огън. След като изстине, бульонът се прецежда и към него се добавят вишните, захарта, кората и сокът на лимона. Отново се вари, докато кипне, като постоянно се разбърква. Накрая се добавя сметаната. Супата се сервира студена.
Ако студените супи са ви харесали, можете да взаимствате още кулинарни идеи:
Soup!: Hot and Cold Recipes for All Seasons
Cold Soups by Linda Ziedrich
Egyptian Soups: Hot and Cold by John Feeney
Hot Death, Cold Soup: Twelve Short Stories (Garnet World Fiction)
1.
анонимен -
Супа от вишни??? Виж ти...
19.06.2009 13:51
19.06.2009 13:51
Супа от вишни??? Виж ти...
цитирайМой приятел, който живее в Норвегия, ми разказа как веднъж поканил колеги на гости и им сервирал таратор. Те реагирали по подобен начин:"Супа от краставици ?". Когато си тръгвали , попитали кога пак ще ги покани на "краставичена супа". Затова първо се опитва:):):)
цитирайЗнам една рецепта от моята баба за доматена супа, която се сервира вместо таратор. Изключително лесна и интересна е, а и невероятно вкусна, въпреки, че е супер евтина. Ако ви интересува, ше ви подаря рецептата. Поздрав! :)
цитирайЩе ми е любопитно да я видя, Ина. Предварително благодаря. Хубав ден!
цитирайТърсене
Блогрол