Прочетен: 5361 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 18.03.2009 16:41
На 22 февруари е Месни заговезни – подвижен календарен празник, който винаги е в неделя, осем седмици преди Великден. Съботата преди празника е Голяма задушница, наричана още Голяма одуша – жените отиват на гробищата, извършват помени в чест на мъртвите и раздават хляб, варени яйца и сирене.
Вечерта на Месни заговезни в семеен кръг се слага обредна трапеза с месни ястия – варена кокошка или петел, свинско месо с булгур, нахут или кисело зеле – и се „заговява от месо”. Прави се още баница с извара и мас. Следващата седмица се нарича Сирница – ядат се само ястия от мляко и яйца (разрешава се и риба). През седмицата (или само на Сирни заговезни) се палят огньове и се прескачат за здраве, а около тях се играят хора и се пеят песни, тъй като след настъпването на постите от Сирни заговезни са забранени хорбта, люлеенето на люлки и всички веселия. Краят на седмицата след Местни заговезни отбелязва края на периода, в който могат да се правят годежи и сватби.
Моето предложение за празничната трапеза е
Свинско с нахут
Около 1 кг шарено свинско месо – от врат или плешка – се нарязва на парчета. Подправя се с черен пипер, червен пипер, чубрица и кориандър ( съветвам ви да дозирате подправките според вкусовите си предпочитания), оставя се да престои в затворен съд около 2 часа, след което се задушава с 3 - 4 големи глави лук, нарязани на едро. Нахутът трябва предварително да се накисне в студена вода за около 12 часа. След това се обелва, измива се и се добавя към месото. Гозбата се вари на тих огън. Много е важно нахутът да не стане на каша, затова трябва да се проверява през 10 – 15 минути. Съветвам ви да използвате глинен гювеч, тъй като той ще придаде автентичност на ястието. Тайната на свинското с нахут е в това, че всичко се посолява накрая (за да уври) - също на вкус. Добър апетит!