Прочетен: 2649 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 10.06.2011 12:59
На Черешовата задушница жените повторно багрят червени яйца, които раздават на гробищата за мъртвите. Рано сутринта, още преди изгрева на слънцето, те слагат на гроба бутилка с вода или с бяло вино, като вярват, че в нея се отразява душата на покойника. Традиционна практика е върху гробовете да се разстилат орехови листа, за да се приберат по-лесно душите на мъртвите. В Хасковско в четирите края на гроба забиват четири колчета и опъват на тях бяло памучно платно, за да правят сянка на покойника. Името на тази задушница идва от практиката, заедно с хляба и вареното жито, жените да подават и трацидионния за сезона плод – череши, които предварително са осветени в църквата.
На следващия ден е Петдесетница, възприет за рожден ден на Христовата църква. На петдесетия ден от Господното възкресение Светият дух слязъл над апостолите във вид на огнени езици и ги обдарил с благодатни дарове. Празникът се нарича Петдесетница, защото това събитие е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница, отбелязващ петдесетия ден след юдейската Пасха (Руската православна църква го нарича Ден на светата Троица). Първоначално бележел завършването на жътвата на ечемика и се празнувал като ден на радост и благодарност, припомнящ странстванията в пустинята и освобождението на евреите от Египет.
В деня след Петдесетница православните християни почитат Светия Дух, като с коленопреклонни молитви изпросват благодатта му.
Черешовата задушница в събота - съвети
ВЪЗПОМЕНАВАНЕ НА ПОЧИНАЛИТЕ В СЪБОТА, ПР...