Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2013 08:00 - Днес е Цветница
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 4789 Коментари: 0 Гласове:
3



Цветница ( Връбница, Куклинден, неделя Вая ) се празнува в неделята преди Великден и е възлов момент от целия великденски празничен комплекс. На Цветница се извършват обредно-магични действия, свързани с върбата. Посещава се сутрешната църковна служба и всички отнасят в домовете си осветени върбови клонки, за които се вярва, че притежават предпазна сила и носят здраве: лекуват от уроки и уплаха; на този ден с тях извеждат домашните животни на паша, за да са здрави; забитите върбови клонки в градината я пазят от къртици; клонка се слагат в нощвите, за да предпазва брашното от червеи; когато се зададат градоносни облаци или се чуе гръм, облакът се гледа през върбовото венче, за да не удря градушка и гръмотевица. Върбовите клонки са част и от практиките, свързани с култа към мъртвите. При ходенето на гробовете на починалите близки (започва още на Лазаровден) върху тях се забиват върбови клонки, а в Добруджа момите берат върбовите клонки, с които участват в обичая кумичене, точно от гробищата.
 
Кулминацията на празника е обичаят кумичене ( кумичкане ) – избор на кумица ( кума, кръстница ) – водачката на лазарувалите моми (само на отделни места, напр. в  района на Пловдивско изборът на кума става на Лазаровден или още по-рано – на св. Четирсе мъченици). С песни лазарките отиват на реката, изиграват лазарското хоро, наричано боенец, и след това едновременно пускат по течението предварително белязаните си върбови венчета. Кумица става тази девойка, чието венче отплува най-напред. В Северозападна България и в района на Тракия кумиченето става с приготвените на Лазаровден обредни хлябове, наричани кукли ( оттук и наименованието Куклинден ) – куклите ( или откъснати парчета от тях ) се поставят на дъсчици и едновременно се пускат във водата или пък ги нареждат на бухалка, която стара жена потапя, за да изплуват. В Бургаско пък лазарките пускат в реката лодчици от царевични листа. След избора, начело с кумата, девойките я съпровождат до дома й, където обредните хлябове се слагат на обща трапеза: в Северозападна България се прави попара от куклите, а в старопланинските села се вари качамак и коприва. Отношението към кумата е почитателно – момите й говеят (не я заговарят) до Великден, когато я посещават, целуват й ръка и поднасят кравай.
 
На Връбница църквата празнува тържественото посрещане на Иисус в Ерусалим. Той влиза на магаре, а вярващите разстилат пред него палмови клонки и го възславят като цар.

Въпреки поста рибата задължително присъства на трапезата, което е потвърдено и от християнския канон.

На този ден празнуват именниците: Цвета, Цветан, Цвятко, Цветанка, Цветелина, Цена, Цено, Върбан, Върбинка, Виолета, Здравко, Здравка, Зюмбюла, Лилия, Латинка, Маргарита, Теменуга, Теменужка, Роза, Ружа, Росен, Ясен, Явор, Камелия и всички, носещи имена на цветя, растения, храсти и дървета. Да са живи и здрави!





Гласувай:
3



Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1263583
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031