Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2013 08:30 - Днес е Благовещение
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 4128 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 25 март е Благовещение (Благовец) - денят, на който, според светото писание, архангел Гавраил носи на Дева Мария благата вест, че ще роди Сина Божий, и така дава името на празника. Според народните представи това е типичен „преходен” празник от зима към лято – идват прелетните птици, кукувицата съобщава на хората, че пролетта е дошла и затова когато човек я чуе трябва да държи в ръката си хляб или пари, за да е сит и имотен през годината.

Самовилите и самодивите, които на Секновение са се прибрали в жилищата си, се връщат по извори, кладенци, усои и долини, а свирните на кавалите, гайдите и тъпаните им отново огласят самодивските игрища, затова на Благовец не трябва да се ходи за вода рано сутрин. От леговищата си излизат  змиите и гущерите, а ритуалното им прогонване е съществена част от празника. Помита се и се почиства дворът, сметта се събира и се запалва, а огньовете се прескачат. Момите обикалят къщите и пеят традиционни за празника песни: „Закукала кукувица,/ Закукала на сред село./ На сред село на езеро”. На този ден не трябва да се пипат игли, куки и конци, за да избегне ухапването от змии (вярва се още, че главата на убитата на Благовец змия е изключително лековита). Момите вярват, че ако Благовец откъснат клонче, на което е кацнала птица, и го сложат в пазвата си, ще се омъжат по любов. Традиционно за празника още е и прекадяването на дръвчетата, за да не се маносват, и на пчелните кошери (с маточина), за да има много мед.

Благовец  е особено почитан от иманярите, тъй като в цялата българоетнична територия е разпространено вярването, че в нощта срещу празника стопанинът на заровено имане се появява като огън. Така по блясъка на огньовете могат да бъдат открити заровените съкровища...

Типични за Благовещение са следните обредни ястия: шарена пита, печена риба или рибник, лучник. Да са живи и здрави именниците: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел!





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1263514
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031