Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2013 08:00 - Днес е Сирни заговезни
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 3497 Коментари: 0 Гласове:
3



От Сирница (Сирни заговелки, Сирни поклади, Прочка, Ората), седем седмици преди Великден, започват Великденските пости. По-младите обикалят роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри. Искат прошка, като изричат традиционните думи: “Прощавай, мале, тате...” Отговорът е: “Просто да ти е, Господ да прощава.” На трапезата се слагат: баница със сирене; варени яйца; печено сирене; варено жито; мляко с ориз; бяла халва с ядки. Традиционният обичай за здраве е „хамкане”: с червен конец на тавана се завързва парче бяла халва или твърдо сварено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и най-вече децата се стремят да хванат халвата (яйцето) с уста. След това конецът се пали и по горенето му се гадае за реколтата, добитъка, предстоящи женитби...

Емблематичен за празника е заговезнишкият огън, познат в различни форми. Най-разпространени са големите огньове по високите места около селата, които се палят привечер от ергените (наричат се олелия, вълелига, курници, орада), тъй като се вярва, че дотам, докъдето се вижда огънят, няма да „удря градушка”. Правят се и т.нар. оратници – на пръчки, разцепени в единия край, се привързва слама, запалва се и се въртят в кръг. В Троянско и Тетевенско се палят катранени мехове или кошове със слама, които се вдигат високо по дърветата; в Североизточна България ергените изстрелват с лъкове запалени стрели по покривите на момите с наричания за здраве, плодородие и различни любовни послания. Около огъня се събират малки и големи, прескачат го, вярвайки, че така няма да бъдат хапани от бълхи през лятото, чернят лицата си със сажди и изиграват последното зимно сключено хоро.

Денят след Сирни заговезни се нарича Чисти понеделник, Кукеровден –  първият от Великденския пост. Тогава са шествията на кукерите (старци, бабугери, джамали) –  мъже, маскирани с кожи, с дървени оръжия, накичени със звънци. Те обикалят къщите, като играят и вдигат всевъзможен шум, представят ритуални „сценки” с еротичен характер и специфични обредни наричания, гонят бездетните жени с голям дървен фалос... На площада извършват ритуално изораване и засяване, също придружено с благопожелания за плодородие (те също са с подчертан еротичен характер), след това търкулват крината и ако тя се обърне с отвора нагоре, вярват, че годината ще е берекетлия. Празникът завършва със символичното убийство на кукерския цар и възкръсването му.





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1263531
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031