Постинг
09.03.2013 09:00 -
Утре е Месни заговезни
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 2971
Коментари: 0
Гласове: 2
Месни заговезни е подвижен календарен празник, който винаги е в неделя, осем седмици преди Великден. Съботата преди празника е Голяма задушница, наричана още Голяма одуша – жените отиват на гробищата, извършват помени в чест на мъртвите и раздават хляб, варени яйца и сирене. Вечерта на Месни заговезни в семеен кръг се слага обредна трапеза с месни ястия – варена кокошка или петел, свинско месо с булгур, нахут или кисело зеле – и се „заговява от месо”. Прави се още баница с извара и мас. Следващата седмица се нарича Сирница – ядат се само ястия от мляко и яйца (разрешава се и риба). През седмицата (или само на Сирни заговезни) се палят огньове и се прескачат за здраве, а около тях се играят хора и се пеят песни, тъй като след настъпването на постите от Сирни заговезни са забранени хорбта, люлеенето на люлки и всички веселия. Краят на седмицата след Местни заговезни отбелязва края на периода, в който могат да се правят годежи и сватби.
Следващ постинг
Предишен постинг