Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2013 08:30 - Днес е Трифон Зарезан
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 2226 Коментари: 0 Гласове:
1



На първи февруари (по стар стил на 14 февруари) е празникът Трифон Зарезан. Свети Трифон е покровител на лозарите и производителите на вино и празникът е в негова чест ( на този ден празнуват още градинарите и кръчмарите). Основният ритуал на празника е зарязването (закройването) на лозята. След църковната служба, носейки пита, варена кокошка и бъклица с вино мъжете отиват на лозята. Там се прекръстват и с косерите всеки отрязва от три лози по три пръчки, които полива с вино, а лозето ръси с донесената от църквата светена трифоновска вода . Всеки благославя за богата реколта, а някъде двама от лозарите изпълняват следния обреден диалог: „Трифоне, къде си”, „Под лозята, не се виждам от грозде”, „Догодина хич да не се виждаш”. След зарязването всички сядат на обща трапеза с донесеното от домовете, накичени с отрязаните лозови пръчки, навити на венец на калпаците или през рамо ( след празника тези трифоновски венци се отнасят вкъщи и се слагат пред иконата). На това угощение се избира цар на лозята – обикновено грижовен и имотен стопанин, който е и късметлия, за да е плодородна годината през неговото „царуване”. От лозята към селото стопаните качват царя на колесар или го носят на рамене под звуците на гайда и тъпан. Спират пред всяка къща, а домакинята изнася котел с вино, дава най-напред на царя, след което черпи и хората от свитата му. Останалото вино се излива върху царя с благословията: "Нека е берекет!  Да прелива през праговете!" Царят отговаря на благословията с "Амин". След като стигнат до къщата му, царят се преоблича с нови дрехи и окичен с венците посреща гости от селото.
В някои райони, където лозарството не е развито, се изпълняват обреди, свързани с „рязане” и „засичане”, наричани трифоносване –  целта им е също да осигурят плодородие – ритуално се „заплашват” овощни дръвчета, недаващи плод; неплодородни ниви; бездетни жени. Преди да се реже хляб, се отсича трън и се хвърля в хамбара, за да не прегризват мишките  снопите  на нивата.
Първите три дни на февруари се наричат Трифунци или Вълчи празници и се почитат за предпазване от вълци. Тогава жените не режат с ножици, а ги завързват с червен конец, за да не се разтваря устата на вълка; не плетат, не предат и не шият; забранено е също прането и миенето, за да не се пени устата на вълка. Приготвят обреден хляб и след като раздадат от него на съседите, слагат залъци от хляба в кърмата на животните – за да предпазят добитъка и хората от вълците.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1263582
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031