Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2011 08:00 - Коледа е
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 2352 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На 25 декември се празнува Коледа, наричана още Божик, Божич, Голяма Коледа. На този ден не се работи и всички оти­ват в църква на тържествената служба, след която се събират на общоселско хоро. В Римската империя, преди приемане на християнството, де­нят 25 декември се е празнувал в чест на Аполон. Християнска­та същност на новия празник – Рождество Христово – измества старото езическо съдържание и го прев­ръща в един от най-тачените и в православната, и особено в католическата традиция (православната църква поставя акцента върху Възкресението).

 След полунощ на Бъдни вечер тръгват коледарските дружини (наричат се и куди), които още на Игнажден си избират водач (станеник, старец, кудаджия, кудабашия), организират се по групи от 10-15 човека и репетират коледните песни. Коледарите са само мъже – млади, сгодени или наскоро женени. Облечени са в празнични носии и със специална украса на калпаците, с геги, на които нанизват краваите. 

Те обикалят къщите, стопаните ги приемат, черпят ги и ги даряват с дребни пари, месо, сланина, боб, брашно, вино. Коледарите пеят коледни песни и благославят всеки член на семейството. Най-младата жена или мома ги дарява с кравай. Обикновено на Коледа (може и на следващия ден, но не по-късно от Ивановден) коледарите правят общо угощение със събраните от коледуването продукти в дома на станеника. Разпространен е обичаят за събраните коледарски краваи да се наддава, като всеки коледар се стреми да откупи кравая на своята избраница. Останалите след това продукти се продават, а парите се дават на бедните на църквата, училището, или читалището. От Коледа според народното вярване започват 12 дни, наричани "мръсни" или "погани". Вярва се, че по това време обикалят нечисти сили, затова се спазват много забрани. Не се излиза навън преди да са пропе­ли първи петли, жените не предат, не тъкат, не перат. Същест­вува и забрана за полово общуване, защото се вярва, че заченатото дете ще стане лош човек и ще вижда вампири.

Обредните  ястия са : свинско печено, прясна пита, баница с месо, печен свински дроб, пастърма със зеле, печена кокошка.

Именници са: Христо, Христина, Младен, Радомир, Радослав, Радослава,Радостин, Радостина. Да е живо и здраво името им!




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1264584
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031