Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2011 08:01 - Днес е Архангеловден
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 1652 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Според българските народни вярвания при подялбата на света на архангел Михаил се паднали мъртвите. По тази причина той e възприеман като ангел на смъртта и наричан душевадник и вадидушник. Някои фолклорни мотиви представят светеца като глух и сляп старец. Бог отнел зрението и слуха му, дал му остра коса в ръцете, защото, когато бил изпратен да вземе душата на една бедна вдовица с невръстни деца, той се смилил и й подарил живота. Хората вярват, че архангелът е най-справедливият между светците, тъй като не прощава нито на бедни, нито на богати, нито на мъже, нито на жени. Когато настъпи предсмъртният час на човека, архангел Михаил се явява пред него със златна ябълка в ръка, с която примамва душата да се раздели по-лесно с тялото. Грешниците пробожда с нож или сабя, затова по традиция до всеки покойник се оставя съд с чиста вода и кърпа, за да може светецът да измие и избърше ръцете и ножа си. След това повежда душата към небесното светилище, където пред Бога и пред св. Петър тя отговаря за земните си грехове. Затова в иконографията архангел Михаил често е изобразяван с везни в ръце – с тях той претегля добрините и греховете на покойника.

На празника му се организират курбани, семейни и родови служби, общоселски празници и събори. Приготвят се специални обредни хлябове, наричани Рангелово блюдо, Рангелов хляб, Арангелово, които по външен вид приличат на хлябове, приготвяни за погребение. Най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите „Свети Архангеле, свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди жито до пояс”. Полива го отгоре с вино от, а домакинята събира с шепи виното и поръсва с него в къщата за берекет. Тя повтаря думите за помощ и почит към светците, като добавя:”Сега с що можахме, а догодина с що искаме. Сега с паница, догодина с бакър”.

На днешния ден празнуват именниците: Ангел, Ангелина, Михаил, Михаела, Милен, Милена, Мила, Милка, Гавраил, Гаврил, Радка, Радинела, Радина, Радмила, Радмил, Рангел, Ренета, Емил, Емилия. Да e живо и здраво името им!

Православната църква чества светите ангели и най-вече на св. Архистратиг Михаил, когото счита за вожд на небесните сили.





Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1264715
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031