Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.06.2011 08:00 - Днес е Петровден
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 2869 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Народната вяра тачи на този ден св. Петър, един от петимата братя юнаци, комуто при подялбата на небето и земята се паднали райските ключове. Понеже празникът съвпада с жътвата, през първата половина на деня обикновено се работи. Смята се, че сам св. Петър видял как хората жънат и грабнал сърпа, за да им помага.
В традиционния календар Петровден се предшества от Петровите заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. На този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. Според традицията жените, които имат починали деца, „принасят в жертва” ранни ябълки – петровки. На Петровден се колят обречени курбани за здраве, правят се сборове, месят се обредни хлябове; устройват се молебени за дъжд и черкуване за дъжд, които завършват с общоселски курбан. Традиционната трапеза за празника включва: прясна пита, баница с масло и сирене, белмъш (кутмач), прясно сирене, петровско пиле или кокошка с джанки, тиквеник.

В Източна България, Добруджа и Родопската област Павльовден се празнува отделно – на следващия ден – 30 юни. Според народното схващане св. Павел не „щял колак, а искал да го тачат”. Известен е още като празник за почитане на огъня. Спазват се редица забрани за домашна работа, целта на които е да предпазят реколтата и имота от пожари. Тъй като земният огън се отъждествява с небесния, на Павльовден е забранено да се пали огън – за да не се увеличава силата на изгарящото лятно слънце.

На 29 православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни и  първопрестолници, и вселенски учители. Празнуват именници: Петър, Петрана, Петя, Камен, Апостол;  Павел, Павлин, Павлина, Пoлина (някъде те празнуват на следващия ден – 30 юни) – да са живи и здрави.

Ето две почти забравени днес традиционни ястия за празника.

Белмъш (кутмач)
Продукти: един кг прясно сирене, 200 г брашно, 0,2 л овче мляко, една лъжичка сол.
Продуктите, заедно с разтвореното в малко вода брашно, се поставят в дълбок съд на силен огън. Непрекъснато се бърка с дървена лъжица, докато водата изври и кашата се сгъсти. Полученият белмъш се яде с хляб, но някъде го поднасят с петмез или мед.

Кокошка с джанки
Продукти: 1 кг кокоше месо, 100 г масло, 50 г сланина, 20 г брашно, 800 г джанки, 2 глави лук, 3 домата, връзка копър, 1 суп. лъжица червен пипер, сол на вкус, черен пипер.
Месото се нарязва на парчета и леко се запържва в маслото. Към него се прибавят нарязаната на ивички сланина, нарязаните лук и домати, солта и разтвореното във вода брашно. Наръсва се с червения пипер (може и лют) и се вари до сваряване на месото (да остане „на мазнина”). Джанките се изчистват и се прибавят накрая, вари се още 5 минути. Гозбата се сервира топла, наръсена с черен пипер на вкус и ситно нарязан копър.
Да ви е сладко и наздраве!




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1268931
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930