Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.04.2011 08:00 - За Великден и обредните хлябове
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 5779 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Неотменна част от трапезата за Великден са великденските обредни хлябове. Тъй като приготвянето им е свързано с боядисването на яйцата, те се замесват на Велики четвъртък или на Разпети петък, но най-често в съботата преди големия празник, наричана Душна събота (на Душната събота жените носят на гробищата от яйцата и хлябовете).
Хлябовете се приготвят от младия квас, пресято бяло пшенично брашно от най-хубавата пшеница и мълчана вода, донесена в зори от мома или млада невеста, в пълно мълчание и без да се разлее нито капка от нея. Наричат се кравай, кукулник, паска, пита, турта, яйчелник, колак, пармак, кукла, боговица, каниска... Формата им е най-различна: кръгли, елипсовидни, продълговати, като плетеница или различни скулптурни фигури (конче, крава, змиорка, кола, хамбар и др.). Повърхността на обредните хлябове е с много богата пластична украса – соларни символи, растителни елементи, кръстове; бобови и царевични зърна, сушени сливи, стафиди и великденски яйца. Предназначени са за празничната трапеза, за кръстника и близките, за лазарската кумица.


image
image
image image

Великден се празнува три дни – първият е в неделя, когато след тържествената църковна служба всички се поздравяват за празника с „Христос возкресе” и се чукат с боядисаните яйца. Вярва се, че този, на когото яйцето се окаже най-здраво (борец, борак, кълцок, къцач) ще е здрав през годината. Свещта от църквата се отнася у дома, където всички отговяват – хапват по малко яйце и обреден хляб. Черупките от счупените яйца залепват с тесто на горния праг на вратите, за да не влезе зло вкъщи, и започват да се хранят.
На Великден се правят традиционните гостувания на младоженците у кумовете и родителите на невестата, като се носи каниска – великденски яйца и обреден хляб – поднасяна с целуване на ръка, а младоженците получават същия дар. Задължителен елемент от ритуалната обредност през трите празнични дни са люлките и хората, придружени с митични песни, в които писъства мотивът за змея и самодивите. В понеделник в някои райони се изпълнява обичаят размятане на яйца – застанали в две групи, една срещу друга, момчета и момичета търкалят помежду си великденски яйца. Това се прави за плодородие и против градушка, затова този понеделник се нарича разметан.
Освен задължителните за обредната трапеза яйца и обредни хлябове (днес те са заменени от козунаците) за празника се приготвят още баница, печена луканка, саздърма с яйца, старец, кокошка с лук.
 
Ето едно традиционна великденска гозба
Кокошка с лук, дюли и или ябълки
Необходими са една кокошка (пиле), около килограм (може и повече) кромид лук, около 200 г масло, една дюля и или една-две ябълки, сол, червен пипер, магданоз и джоджен, чаша бяло вино или бира.
Кокошката се нарязва на парчета, леко се запържва в мазнината, като се добавя червеният пипер; залива се топла вода е се слага да ври (не много дълго, за да не се развари). Лукът, дюлята и ябълката, нарязани не много ситно, се запържват леко. Парчетата от кокошката се изваждат, нареждат се в тавичка, върху тях се слагат запържените лук, ябълки и дюля. Заливат се с част от бульона, добавя се малко мазнина, виното и се пече на слаба фурна. Малко  преди месото и лукът да се запекат, се добавят джодженът и магданозът. Да ви е сладко!
 
На Великден празнуват именниците: Величко, Величка, Велико, Велика, Велина, Вили, Велиана, Виляна. Да са живи и здрави!




Гласувай:
4



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1269249
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930