Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2011 08:00 - За Голяма задушница и Месни заговезни
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 3787 Коментари: 1 Гласове:
4



На 27 февруари е Месни заговезни –  подвижен календарен празник, който винаги е в неделя, осем седмици преди Великден. Съботата преди празника е Голяма задушница, наричана още Голяма одуша – жените отиват на гробищата, извършват помени в чест на мъртвите и раздават хляб, варени яйца и сирене.

Вечерта на Месни заговезни в семеен кръг се слага обредна трапеза с месни ястия – варена кокошка или петел, свинско месо с булгур, нахут или кисело зеле – и се „заговява от месо”. Прави се още баница с извара и мас. Следващата седмица се нарича Сирница – ядат се само ястия от мляко и яйца (разрешава се и риба). През седмицата (или само на Сирни заговезни) се палят огньове и се прескачат за здраве, а около тях се играят хора и се пеят песни, тъй като след настъпването на постите от Сирни заговезни са забранени хорбта, люлеенето на люлки и всички веселия. Краят на седмицата след Местни заговезни отбелязва края на периода, в който могат да се правят годежи и сватби.

 Ето едно традиционно предложение за празничната трапеза:

Свинско с нахут

Около 1 кг шарено свинско месо – от врат или плешка – се нарязва на парчета. Подправя се с черен пипер, червен пипер, чубрица и кориандър, оставя се да престои в затворен съд около 2 часа, след което се задушава с 3 - 4 големи глави лук, нарязани на едро. Нахутът трябва предварително да се накисне в студена вода за около 12 часа. След това се обелва, измива се и се добавя към месото. Гозбата се вари на тих огън. Много е важно нахутът да не стане на каша, затова трябва да се проверява през 10 – 15 минути. Съветвам ви да използвате глинен гювеч, тъй като той ще придаде автентичност на ястието. Тайната на свинското с нахут е в това, че всичко се посолява накрая (за да уври) - също на вкус. Добър апетит!





Гласувай:
4
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. tili - Добре ни напомняш:)))
25.02.2011 12:11
Аз май започнах вече постите. Само при мисълта за свинско... бррр! Ще отговеем с пилешко и рибка:)
Привет на Кулинара!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 979691
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5202
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031