Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.12.2010 08:00 - Коледа
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 1256 Коментари: 0 Гласове:
5



На 25 декември се празнува Коледа, наричана още Божик, Божич, Голяма Коледа. На този ден не се работи и всички оти­ват в църква на тържествената служба, след която се събират на общоселско хоро. В Римската империя, преди приемане на християнството, де­нят 25 декември се е празнувал в чест на Аполон. Християнска­та същност на новия празник – Рождество Христово – измества старото езическо съдържание и го прев­ръща в един от най-тачените и в православната, и особено в католическата традиция (православната църква поставя акцента върху Възкресението).

След полунощ на Бъдни вечер тръгват коледарските дружини (наричат се и куди), които още на Игнажден си избират водач (станеник, старец, кудаджия, кудабашия), организират се по групи от 10-15 човека и репетират коледните песни. Коледарите са само мъже – млади, сгодени или наскоро женени. Облечени са в празнични носии и със специална украса на калпаците, с геги, на които нанизват краваите. 
        Те обикалят къщите, стопаните ги приемат, черпят ги и ги даряват с дребни пари, месо, сланина, боб, брашно, вино. Коледарите пеят коледни песни и благославят всеки член на семейството. Най-младата жена или мома ги дарява с кравай. Обикновено на Коледа (може и на следващия ден, но не по-късно от Ивановден) коледарите правят общо угощение със събраните от коледуването продукти в дома на станеника. Разпространен е обичаят за събраните коледарски краваи да се наддава, като всеки коледар се стреми да откупи кравая на своята избраница. Останалите след това продукти се продават, а парите се дават на бедните на църквата, училището, или читалището. От Коледа според народното вярване започват 12 дни, наричани "мръсни" или "погани"
. Вярва се, че по това време обикалят нечисти сили, затова се спазват много забрани. Не се излиза навън преди да са пропе­ли първи петли, жените не предат, не тъкат, не перат. Същест­вува и забрана за полово общуване, защото се вярва, че заченатото дете ще стане лош човек и ще вижда вампири.

Обредните  ястия са : свинско печено, прясна пита, баница с месо, печен свински дроб, пастърма със зеле, печена кокошка. Именници: Христо, Христина, Младен, Радомир, Радослав, Радослава,Радостин, Радостина.

 Ето моите предложения за празника, с които се надявам да ви изненадам приятно.

 

Баница с агнешки червца

Продукти: 1 кг брашно, 300 г вода, лъжица оцет и олио за тестото, сол на вкус (или готови кори). За плънката: 400 г агнешки чревца, 4 яйца, 250 г краве масло.

С брашното, хладката вода, солта, оцетът и олиото се замесва банично тес­то, от което се разточват 5 или 7 кори (ако не държите на автентичното изпълнение, можете да използвате готови кори J ). Те се нареждат една върху друга, като помежду им се слага плънката от нарязаните на дребно и пред­варително сварени чревца, разбъркани с яйца. Баницата мо­же да е и нагъната – корите са една до друга, събрани о"т краищата към средата, така че да се образуват гънки, в ко­ито се слагат плънката и мазнината. Баницата се пече в не много силна фурна.

 

 

Печен свински дроб

Продукти: 1 кг черен дроб, сол, черен пипер, около 300 г кетчуп, една супена лъжица пчелен мед.

Дробът се измива, нарязва се на лентички. След това се залива с кетчупа, меда и черния пипер, които преди това се  разбъркват. Пече се в тава на фурна. Може да бъде опечен и на  жар или на ска­ра. Посолява се накрая.

 

Пастърма със зеле

Продукти: 1 кг пастърма, 2 големи кисели зелки, 4-5 сухи червени чушки, една лъжичка едро счукан червен пипер (аз използвам лют), свинска мас.

Накиснатата за около 10-12 часа пастърма се изважда от водата и се нарязва на парчета, прибавя се чиста вода и се вари половин час. Към нея се прибавя ситно нарязаното зеле, няколко сушени червени чушки и малко червен пипер. Ако пастърмата е тлъста, не е нуж­но да се слага мазнина, в противен случай може да се прибави около 200 г свинска мас.

Свинско с праз лук

Продукти: 500 г тлъсто свинско месо, 2 кг праз лук, 150 г лимонов сок , сол, около 80 г олио, червен  пипер.

Нарязаното на кубчета месо се  запържва в олиото. Месото се изважда, в полу­чената мазнина се задушава ситно нарязаният праз лук, без да се добавя вода. След това месото се прибавя към праза и се вари на тих огън, като ястието трябва да остане „на маз­нина”. Накрая се слага лимоновият сок и се поръсва червен пипер.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1267625
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930