Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.02.2010 08:00 - Днес е св. Харалампи
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 2282 Коментари: 0 Гласове:
0



Св. Харалампи е  господар на болестите и най-вече на чумата, затова празникът се нарича още Чуминден. Според преданията чумата се родила на Атанасовден и веднага започнала да скита и да мори хората с острата си коса. Св. Харалампи я заловил и оковал с девет вериги. За да се предпазят от болести, на този ден домакините сутрин рано премитат къщата и двора, почистват, след това готвят гозбите и пекат обредните хлябове. На обяд се слага трапеза, като задължително трябва да присъства питка с мед и свински джолан. Тъй като св. Харалампи е открил и чудодейните свойства на меда, на този ден празнуват и пчеларите.  Медът се освещава в църквата и част от него се пази като лек срещу шарка и други болести през цялата година. За да се умилостиви чумата, на съседите се раздава от медената питка, край селото се оставя шише вино, част от питката, кърпа, сапун, гребен и вода, та чумата да се залиса, докато мие и сплита косите си; да се нахрани и напие и да забрави защо е дошла.

Православната църква почита св. Харалампий – загинал мъченически през 198 г. за вярата в гр. Магнезия (Тесалия), където бил епископ, и св. Валентина. Честито на именниците: Харалампий, Хараламби, Харалан, Хари, Ламби, Валентин, Валентина, Валери, Валерия.

Ето и една  рецепта за празника:
Свински джолан с подправки
Необходими са: 1-2 св. джолана, 1 гл. лук, 1 морков, 1 с.л. вегета, 3 с.л. мед, черен пипер на зърна, оцет, анасон, джинджифил на прах, канела, свинска мас или олио.

Джоланите се измиват и се слагат в тенджера със студена вода . Прибавят се: морковът, лукът (нарязани не много дребно), вегетата и няколко зрънца черен пипер. Когато водата заври, температурата се  намалява  и се оставя на тих огън около 2 часа.
В друг съд се смесват малко от бульона, медът и останалите подправки, още няколко зрънца черен пипер и сместа се вари, докато се сгъсти.
Свареният джолан се прехвърля в намазнена със свинска мас тавичка и се намазва обилно със соса. Пече се в предварително загрята фурна за 15 минути, като от време на време се маже със соса.



Тагове:   мед,


Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1268095
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930