Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2009 08:00 - Коледа е
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 7792 Коментари: 10 Гласове:
3

Последна промяна: 25.12.2009 08:42


На 25 декември се празнува Коледа, наричана още Божик, Божич, Голяма Коледа. На този ден не се работи и всички оти­ват в църква на тържествената служба, след която се събират на общоселско хоро.В Римската империя, преди приемане на християнството, де­нят 25 декември се е празнувал в чест на Аполон. Християнска­та същност на новия празник – Рождество Христово – измества старото езическо съдържание и го прев­ръща в един от най-тачените и в православната, и особено в католическата традиция (православната църква поставя акцента върху Възкресението). След полунощ на Бъдни вечер тръгват коледарските дружини (наричат се и куди), които още на Игнажден си избират водач (станеник, старец, кудаджия, кудабашия), организират се по групи от 10-15 човека и репетират коледните песни. Коледарите са само мъже – млади, сгодени или наскоро женени. Облечени са в празнични носии и със специална украса на калпаците, с геги, на които нанизват краваите.

image  
        Те обикалят къщите, стопаните ги приемат, черпят ги и ги даряват с дребни пари, месо, сланина, боб, брашно, вино. Коледарите пеят
коледни песни и благославят всеки член на семейството. Най-младата жена или мома ги дарява с кравай. Обикновено на Коледаоже и на следващия ден, но не по-късно от Ивановден) коледарите правят общо угощение със събраните от коледуването продукти в дома на станеника. Разпространен е обичаят за събраните коледарски краваи да се наддава, като всеки коледар се стреми да откупи кравая на своята избраница. Останалите след това продукти се продават, а парите се дават на бедните на църквата, училището, или читалището. От Коледа според народното вярване започват 12 дни, наричани "мръсни" или "погани". Вярва се, че по това време обикалят нечисти сили, затова се спазват много забрани. Не се излиза навън преди да са пропе­ли първи петли, жените не предат, не тъкат, не перат. Същест­вува и забрана за полово общуване, защото се вярва, че заченатото дете ще стане лош човек и ще вижда вампири. Обредните ястия са : свинско печено, прясна пита, баница с месо, печен свински дроб, пастърма със зеле, печена кокошка.   Днес празнуват именниците: Христо, Христина, Младен, Радомир, Радослав, Радослава,Радостин, Радостина, да са живи и здрави!    Ето няколко традиционни гозби за празника:   Баница с агнешки червца Продукти: 1 кг брашно, 300 г вода, лъжица оцет и олио за тестото, сол на вкус (или готови кори). За плънката: 400 г агнешки чревца, 4 яйца, 250 г краве масло. С брашното, хладката вода, солта, оцетът и олиото се замесва банично тес­то, от което се разточват 5 или 7 кори (ако не държите на автентичното изпълнение, можете да използвате готови кори ). Те се нареждат една върху друга, като помежду им се слага плънката от нарязаните на дребно и пред­варително сварени чревца, разбъркани с яйца. Баницата мо­же да е и нагъната – корите са една до друга, събрани от краищата към средата, така че да се образуват гънки, в ко­ито се слагат плънката и мазнината. Баницата се пече в не много силна фурна.     Печен свински дроб Продукти: 1 кг черен дроб, сол, черен пипер, около 300 г кетчуп, една супена лъжица пчелен мед. Дробът се измива, нарязва се на лентички. След това се залива с кетчупа, меда и черния пипер, които преди това се  разбъркват. Пече се в тава на фурна. Може да бъде опечен и на жар или на ска­ра. Посолява се накрая.   Пастърма със зеле Продукти: 1 кг пастърма, 2 големи кисели зелки, 4-5 сухи червени чушки, една лъжичка едро счукан червен пипер (аз използвам лют), свинска мас. Накиснатата за около 10-12 часа пастърма се изважда от водата и се нарязва на парчета, прибавя се чиста вода и се вари половин час. Към нея се прибавя ситно нарязаното зеле, няколко сушени червени чушки и малко червен пипер. Ако пастърмата е тлъста, не е нуж­но да се слага мазнина, в противен случай може да се прибави около 200 г свинска мас. Свинско с праз лук Продукти: 500 г тлъсто свинско месо, 2 кг праз лук, 150 г лимонов сок , сол, около 80 г олио, червен пипер. Нарязаното на кубчета месо се запържва в олиото. Месото се изважда, в полу­чената мазнина се задушава ситно нарязаният праз лук, без да се добавя вода. След това месото се прибавя към праза и се вари на тих огън, като ястието трябва да остане „на маз­нина”. Накрая се слага лимоновият сок и се поръсва червен пипер.

Честита Коледа на всички!  Добър апетит и наздраве!



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. voinov50 - Весели празници и
26.12.2009 10:36
здрава и щастлива Нова 2010 година!
цитирай
2. fenor - Честита Коледа и Рождество!
26.12.2009 16:38
Нека Бъдникът гори дълго в огнището ни!:)
цитирай
3. kulinar - voinov50, fenor
26.12.2009 17:20
Честита Коледа!!! Да сте здрави и обичани, желая ви късмет и хубави емоции!
цитирай
4. belisima777 - дано не ти прозвучи грубо, но има ли ...
27.12.2009 08:26
дано не ти прозвучи грубо, но има ли хора дето ги ядат тези неща. Направо ме втресе като прочетох технологията и състава. Брррр
цитирай
5. kulinar - belisima777
27.12.2009 13:30
Въпрос на гастрономическо усещане и култура на хранене е драга...
Все пак има и хамбургери, хот-дог, чипс и други изискани храни...
:):):)
цитирай
6. belisima777 - "тлъсто свинско месо", ...
27.12.2009 15:13
"тлъсто свинско месо", "ястието трябва да остане на мазнина", "свински дроб с мед и кетчуп", "агнешки чревца" - ти това ли наричаш култура на хранене? Вероятно гастрономическите усещания са ужасни. Това което си изредил в отговора до мен също не го докосвам...Само този вид храни ли са ти известни? Както и да е всеки е свободен да вкарва в системата си каквото му падне;)
Весели празници и се заинтересувай от наистина изисканата храна:)
цитирай
7. kulinar - belisima777
28.12.2009 16:53
Драга belisima777 забелязах известна нервност в тона и вероятно породен от това не особено позитивен коментар относно представата ми за кулинарна изисканост…
Ще бъда максимално кратък в отговора си и съвсем добронамерен. Целта на този блог е не да дава формули за изискано хранене и кулинарна фантазийност, а да възкресява традицията чрез обредния календар. И тъй като празниците ни са ориентирани към трапезността, си позволявам да опиша традиционните български рецепти. Съвсем ясно е, че те не са пример нито за диетично, нито за здравословно хранене… Както и налагащите се сега „модели” на бързо хранене (хамбургере, чипсове и т.н.). Опитах се да подхвърля имплицитно това в горния си коментар, но явно не съм бил разбран добре…
В използваното от мен словосъчетание „култура на хранене” няма и грам оценъчност… Просто става въпрос за гастрономическа адаптивност към определени стериотипи на хранене – тъй както културата е средство за адаптация на индивида към общността…
цитирай
8. belisima777 - Тези традиционни рецепти са част от ...
29.12.2009 16:15
Тези традиционни рецепти са част от културата и по точно т.нар. културни комплекси, които съчетават материални елементи, съответни техники на приготвяне, знания и др. А културата на хранене е друг компонент от културата на обществото, нарича се културен елемент и е свързан с индивидуални вярвания, действия и инструменти. Това е просто техническа поправка в терминологията ви, драги кулинарю. Другото важно нещо, което искам да споделя с вас е, че културата се променя, било то култ. елементи, култ. комплекси или култ. модели. Скоростта е различна. И когато аз изказах несъгласието и невъзприемането си към вашите рецепти, трябваше да го приемето нормално, защото аз се вписвам в обществото като се адаптирам към съвременните културни комплекси и които ми доставят както на мен така и на съвременните хора гастрономическа наслада. Защо е така, е излишно да обсъждаме предвид замърсената околна среда, честия прием на месо, стреса и други фактори, които просто налагат организмът да търси по-чисти и немазни храни. Аз това имплицирах, но не бях разбрана. Между другото бях чела за една столетница в Родопите която закусва с пръжки...това отново показва ясно какво се опитвам да ви обясня. Чисто информативно обаче, нямам нищо против да науча, какво са яли дедите ни.
Всичко хубаво!
цитирай
9. kulinar - belisima777
30.12.2009 14:35
Уважаема belisima777 изключително съм Ви благадарен за кратката, но много ползотворна лекция по теория на културата и за свръхпрецизната Ви терминология… Тази дисексиция на „културния телос”, разчленяваща го на „култ. елементи, култ. комплекси и култ. модели”, наистина ми помогна да вникна в скоростта и динамиката на културните процеси…
Признавам, че до този момент „методологическата ми база” беше твърде елементарна и гледах на „по-късните културните промени” като интерференция на културни парадигми или, ако стесня параметъра до кулинарните му измерения, като шествие на гастрономически „сюжети”…
Изумително прецизният Ви термин „културни комплекси” наистина ме накара да се замисля, много… Да се върна назад във времето, когато храненето е все още ритуален жест, част от мистерията на празника, „обредна роля”… Да осмисля дистанцирането от кулинарната нормата в „епохата на индивидуализма” и прехода от катарзисен към ироничен тип гастрономическа идентификация…
Още веднъж Ви благодаря и Ви желая весело посрещане на Новата година на богато отрупана с кулинарни шедьоври маса!
цитирай
10. belisima777 - Моля, моля, аз винаги съм обичала да ...
30.12.2009 21:00
Моля, моля, аз винаги съм обичала да бъда полезна. Само мъъъничко да зачекна въпросчето относно културните (кулинарните) норми, уважаеми кулинарю. Нормите в едно общество, а в частност кулинарните норми се налагат в него посредством неформални връзки и общуване. Имам предвид норми като етикет, обичаи и т.н . Ако хората се убедят, че нормите са добри и полезни, те ги възприемат и се придържат към тях в избора си на поведение, в смисъл интернализират ги. Вие знаете, че нормите са предписания за социално поведение и човек никога не може да бъде до толкова индивидуалист за да загърби правилата и предписанията. Но все пак нашият приятелски спор се върти по-конкретно само около културните (кулинарни) практики. Те се различават категорично от тези, които са се осъществявали преди години. Промяната е факт, въпреки здравата културна база и настойчивостта на носталгичните й привърженици;).
И на Вас весел празник и успешна 2010г.!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1264538
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031