Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.12.2009 08:00 - Днес е Бъдни вечер
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 2843 Коментари: 1 Гласове:
7



На 24 декември е Бъдни вечер , наричана още Божич, Малка Коледа, Кадена вечер. Тя бележи края на Коледните пости (те започват на 15 ноември, Коледни заговезни) и е свързана с раждането на Божия син в пещерата във Витлеем. Централни обредни действия са приготвянето и запалването на бъдника, омесването на обредните погачи и приготвянето на бъднишката трапеза. Бъдникът е крушово, дъбово или буково дърво, в по-дебелия край на което се издълбава дупка, слага се вино, мед, тамян и олио, запечатва се с восък или дряново клинче, слага се в огъня и трябва да гори през цялата нощ (в различните региони на българската етнична територия наричат бъдника коледник или прекладник). Обредните хлябове са следните: основният хляб е кръгъл, с различни украси, най-често кръст, и се нарича боговица; в Западна България най-напред се меси колачът за св. Петка, тъй като тя се смята за водачката на светците; след това се правят малките хлебчета, които се наричат за къща, нива, лозе, домашни животни и др. и са с формата на предмета, на който са наречени; след това се приготвят колачетата за коледарите (в Западна България ги наричат кофръги). Жените месят тестото за хлябовете, пеейки ритуални песни, като преди това са пресели брашното през три сита, а водата е донесена с бял котел от мома или млада нераждала булка. Трапезата на Бъдни вечер трябва да е изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове. Под бъднишката трапезата се разстила слама, а около нея се поставят: ремъкът на ралото, напълнена с жито ръкавица, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, паламарка, сърп. Вечерята винаги е семейна и непременно се прекадява от най-възрастния член на семейството с тамян: най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая дворът и оборът (вярва се, че каденето прогонват нечистите сили). По време на яденето хората не трябва да стават, за да се измътят пиленцата. Може да става само стопанинът, но върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израснат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла, а от трапезата се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. През нощта софрата не се прибира, защото хората вярват, че починалите роднини ще дойде на вечеря. На Бъдни вечер се гадае за времето през новата година, за реколтата, за здраве и за предстоящо задомяване на момите. Именници на този ден са Евгени, Евгения, Бисер, Бисера, Божин, Божана, да са живи и здрави!   Ето две традиционни ястия за трапезата на Бъдни вечер.   Пълнени чушки (пиперки) с боб Това е „класика в жанра”, върху която се правят безбройни интерпретации. Предлагам ви да заложите на следните продукти: около половин кг сухи червени пиперки, същото количество зрял фасул, една глава кромид лук, неголяма чашка олио или зехтин, лъжичка червен пипер, сол, зелева чорба, джоджен и чубрица. Първо трябва да накиснете пиперките в гореща вода, за да омекнат. След това да ги напълните с предварително сварения фасул, който се разбърква със солта (на вкус), подправките и много ситно нарязания лук и олиото. Тази смес може да се пасира и така да се напълни в пиперките, но аз ви съветвам да заложите на първия вариант. След това чушките се нареждат в тава, заливат се със зелевата чорба и се варят на бавен огън. След като зелевата чорба остане малко, можете леко да ги запечете отгоре. Уверявам ви, че резултатът е превъзходен.  Чомлек Необходимите продукти са: около 1 кг дребни лукчета , 2 големи глави кромид лук, 1 чашка олио, 4- 5   домата – пресни, консервирани или доматено пюре, 1 глава чесън, супена лъжица брашно, чаена лъжица червен пипер , 1- 2 дафинови листа, половин чаена лъжичка черен пипер, сол, чубрица, 1 чашка вино. Големите глави лук се режат ситно и се задушават в олиото, прибавят се доматите – предварително обелени и настъргани, заедно с обелените малки лукчета и нарязаният ситно или счукан чесън, червеният и черният пипер и дафиновият лист.  Към продуктите се добавя вода, която да ги покрие, виното, сол на вкус и стритата чубрица. Задушава се на слаб огън. Когато лукчетата омекнат, се прибавя размитото с чашка хладка вода брашно, което предварително се изпича в суха тава. Чомлекът се задушава още десетина минути. Според мен най-вкусен става не в тенджера, а в глинено гърне или гювеч. Хубави празници!


Тагове:   Бъдни вечер,


Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. janadarkova - budni ve4er mmm strahoten praznik ...
24.12.2010 23:04
budni ve4er mmm strahoten praznik ako nqkoy se interesuva ot moda samo na nqkolko klikvaniq razstoqnie e - proso da vleze v profila mi i tam 6te razbere celite mi s koito se vkluchih v tozi blog!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1264630
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031