Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2009 09:02 - На 15, 16 и 17 юли са Горещниците
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 1866 Коментари: 3 Гласове:
1



Настали ми са злите дни,   злите дни, Горещниците...”
Периодът на жътва и вършитба в традиционната българска култура е свързан с комплекс от празници, при които предохранителната функция на ритуалите се определя от пагубната сила на гърма, градушката и огъня за неприбраната реколта. На грижата за предпазване от тези стихии е посветен Павльовден (30 юни), следван от Горещниците (15, 16 и 17 юли), наричани още Блъсъци или Германовци, понеже огънят слиза от небето чрез трескавица, светкавица, гръмотевица. Последен в групата е Илинден (20 юли). В Източния Балкан с такава цел отбелязват първия и втория понеделник след Павльовден, известни като Паная и Тутуся, а в Родопите и Източна Тракия подобна роля има Егус или Ягус (1 август), честван и за защита от вълци.
Във фолклора трите дни – Горещниците, се наричат съответно: Чурлига, Пърлига и Марина Огнена (в Северна България), или: Люта, Чурута и Опалена Мария (в Южна България). В някои райони се тачи цялата седмица от 15 до 20 юли, позната като Запалена или Опалена неделя (Южна България), Громна неделя (Пиринско), Огнена Мария (Панагюрище), Мария Опърлия (Софийско). От етимологията на някои от имената се извежда и функцията на съответния празник срещу киша – Чурлига, Чурута означава “изгнил от влага” (от тур. – чюрюк).
Тези дни народът посреща със страх, а песните, които се изпълняват, носят мрачни предчувствия, съдържат сюжети за гибелта на Вселената, за края на света, предшестван от дълги войни, пълен нравствен упадък (“земята се разверила”), тотално разкъсване на семейните връзки. Пее се за изгорени или убити от гръм, за изядени от вълци, посечени от турци разбойници – все наказания, изпратени за неспазване на отколе установените забрани. А те са строги – не се ходи на нива, нищо не се работи (нито в полето, нито вкъщи), не се пали пещ, не се пече хляб, хората не се мият и не перат. Най-строго се пазят забраните през първия и третия ден.
През първия от дните се загася огънят в цялото село, а вечерта на третия Горещник той се подновява насред селото, чрез търкане на сухи дървета. Така добитият огън се нарича Нов или Жив огън – от него вземат за всички къщи и го пазят до другата година, пак до Горещниците.
В отделни райони по тези три дни гадаят за времето през идващите януари, февруари и март – горещината или хладното (студено) време във всеки от дните ще се прояви в съответния (първи, втори и трети) месец като топло време или люта зима. Болните се къпят по веднъж на ден в топли води, за да оздравеят, с такава цел се ходи и на минерални извори.
Според Православната църква дните са посветени на пострадалите за Христовата вяра по времето на император Диоклетиан, през III век: 15 юли – св. мъченик Кирик и майка му Юлита; 16 юли – св. свещеномъченик Атиноген със своите десет ученици; 17 юли – св. великомъченица Марина, погубена на 15-годишна възраст.








Тагове:   марина огнена,


Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. анонимен - Ваня Колева - за Горещниците
16.07.2009 08:23
Днес е вторият ден от Горещниците - 16 юли.
Вчера, а и днес не е палещо слънцето, приятно топло е - това дава надежди за мека зима (за януари и февруари съответно). Ще видим и утре какви ще са температурите.
И ако за нас, хората от XXI век, капризите на времето не са така съществени, то в миналото - за предците ни и техния селскостопански поминък, те са били от изключително, съдбовно значение.
Затова празниците, особено в летния период, са свързани със система от предохранителни мерки, закрилящи и благославящи, осигуряващи по мистичен път "доброто" време за съответната стопанска дейност.
Добре е да помним това, да знаем - така по-добре ще разбираме и себе си, не само архаичното народно знание.

Поздрави за Кулинар и за всички негови читатели!
цитирай
2. tili - Отново любим етнографски дует
16.07.2009 13:12
озвучен от тази прекрасна и тъжна песен. Благодаря ви - на kulinar и Ваня. Добре, че успях поне да се поизмия преди да прочета поста, но утре - не! ;-)))
цитирай
3. kulinar - до tili
16.07.2009 19:02
tili,"етнографският дует" изпитва истинска радост от такива насърчителни слова. Радостта е дваж по-голяма от факта, че читателите на блога вече влизат в ролята на обредни персонажи, макар и на виртуално равнище. Бъди здрава!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1264620
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031