Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.06.2009 13:08 - Две традиционни испански ястия
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 5572 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 01.07.2009 12:14


През летните горещини диетолозите препоръчват да се намалят мазните  храни и да се употребяват повече ястия от растителен произход. Желателно е да се консумира малко месо, а необходимите белтъчини да се набавят от млякото, млечните продукти и яйцата.

Предлагам ви две традиционни рецепти от испанската кухня

Студена супа „Гаспачо” (Gazpacho)

Продукти: 300 гр. хляб; 600 гр. домати; 1 краставица; 1 червена чушка; 1 зелена чушка; 4 ск. чесън; 2 гл. лук; 100 ml зехтин; 30 ml оцет; 1/4 ч.л. кимион; сол на вкус.

Хлябът се натрошава и се накисва във вода за около 20 минути, след това се отцежда. Чесънът се пресова, лукът се нарязва ситно, доматите се обелват и също се нарязват ситно, чушките се почистват и се нарязват ситно, краставицата се обелва и нарязва ситно. Всички съставки се смесват и се миксират. Добавя се студена вода до желана консистенция.

Супата се сервира се студена, като в нея се добавят крутони.

Тортиля (Tortilla de patatas)

Продукти: 1.5 кг. картофи; 4 яйца; 300 ml зехтин; 3 глави лук; сол на вкус.

Картофите се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина около 5 mm, осоляват се и се оставят да се отцедят. След това се пържат до златисто в 200 ml зехтин, като се внимава да не се слепнат. Изваждат се и се отцеждат от мазнината.

Лукът се нарязва на жулиени и се запържва до златисто в 2 - 3 с.л. зехтин. Яйцата се разбиват в голяма купа и към тях се прибавят картофите и лукът. Разбъркват се добре и се оставят за 10 - 15 минути.

Останалият зехтин се загрява в тефлонов тиган. Сместта се изсипва в тигана и се разпределя равномерно. Пържи се няколко минути, до златисто, след което се обръща и се пържи и от другата страна.

Тротилята се сервира топла, гарнирана със зелена салата или предпочитани зеленчуци.


Ако сте почитатели на испанската кухня, или ако искате да се насладите на  испанските кулинарни шедьоври, разгледайте тези книги:

The Cuisines of Spain: Exploring Regional Home Cooking

My Kitchen in Spain: 225 Authentic Regional Recipes

Fresh Spanish: Over 80 Healthy Spanish Recipes

Spanish Table Cookbook

1080 Recipes



Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. kasnaprolet9999 - Ок
18.06.2009 17:53
копнах си го, благодаря
цитирай
2. kulinar - до kasnaprolet9999
19.06.2009 08:06
Да ти е сладко! Едно предложение от мен, понеже си експерт по билките - чудесна подправка към тротилята е мащерката:):):)
цитирай
3. gosho568 - :)
19.06.2009 11:22
Изглежда интересно, трябва да я направя супата тези дни! Поздрави за хубавия пост!!! :)))
цитирай
4. kulinar - до gosho568
19.06.2009 11:28
Благодаря! Великолепна е при летни жеги, и много полезна! По желание може да се овкуси с малко копър. Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1264590
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031