Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.05.2009 09:36 - Утре е Спасовден, Възнесение Господне
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 17664 Коментари: 17 Гласове:
0

Последна промяна: 16.06.2009 11:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Спасовден, Възнесение Господне. Отбелязва се 40 дни след Великден. Това е седмият, последният велик четвъртък. Тачи се строго за предпазване от градушка – жените не перат, не тупат, не предат, не шият, не тъкат; мъжете не орат. В някои райони се извършват обреди за осигуряване на дъжд (Пеперуда, Герман); в Югозападна България се „черкува за дъжд”; в западните българоетнични територии обикалят землището на селото с песни и молят св. Спас за дъжд; в Добруджа изливат вода по поляните и  захлупват празните съдове. Вярва се, че ако на Спасовден вали, годината ще е богата, а реколтата –  обилна.

На  този ден Господ прибират душите на всички покойници, пуснати на свобода на първия Велики четвъртък. Затова жените отиват рано на гробищата, раздават варено жито и хляб за своите мъртви и разстилат орехови листа върху гробовете им. Така смятат, че им правят сянка на „оня свят”. Рано сутринта на този ден гледат с огледало в кладенците, за да видят своите близки починали...

Според народната вяра в нощта срещу Спасовден русалиите (самодивите) кършат връхчетата на цветето росен, смятано за самодивско биле, и се кичат с него, затова са милостиви към хората и ги лекуват. Разпространен е обичаят ходене на росен –  вечерта срещу празника болни от различни болести отиват на места, където расте лековитата билка. Те носят със себе си нова зелена стомна, нов пешкир, вино, хляб, печена кокошка –  дарове за русалиите. Престояват там до втори петли, в пълно мълчание, като преди разсъмване също мълчешком се търкалят в росата и напускат мястото или биват отвеждани от близките си без да се обръщат назад. Празникът се тачи особено от бездетни жени, тъй като се вярва, че само срещу Спасовден те могат да се излекуват от безплодието.  Жена, която не може да зачене, трябва да преспи под растението, но с мъж, с когото няма кръвна връзка... Малко преди първи петли двамата хукват към селото, без да се обръщат назад. Вярва се, че безплодието остава под росена, а зачеването в нощта преди Спасовден се смята за „магическо” и не се възприема като прелюбодеяние.

В Източна България на празника се изпълняват обичаи със сватбена насоченост –  момите се хващат на празнично хоро, облечени във взети от млади невести булчински дрехи, вярвайки, че по този начин ще си осигурят омъжване до следващия Спасовден.

Църквата чества възнесение Господне – след своята смърт и възкресение, заобиколен от учениците си и Богородица, Бог се изкачва на Елеонския хълм край Ерусалим и се възнася на небето. Празникът се нарича и Спасовден, защото с Христовото възнесение завършва актът на човешкото спасение.

На този ден празнуват: Спас, Спаска, Спасена, Спасуна, да са живи и здрави!

--------------------------------------------------------
Ascension Day







Гласувай:
0



Спечели и ти от своя блог!
1. teachme - Те ти булка...
27.05.2009 09:47
Спасовден:)
цитирай
2. kulinar - до teachme
27.05.2009 09:50
За "Те ти, булка, Спасовден виж": http://diletant.blog.bg/zabavlenie/2009/05/26/te-ti-bulka-spasovden.339910
цитирай
3. shiva - пфффф.......
27.05.2009 10:34
ай стига вече с тези суеверия, идолопоклонничество и първобитни обреди!

не се перяло, не се чистело, господ прибирал душите....

смешно!

нищо лично, просто ми призлява от този род простотии
цитирай
4. kulinar - до shiva
27.05.2009 10:56
Драга shiva, не е казано, че под строй трябва да се изпълнява всичко, което предците ни са правили. Това, твърде лекомислено наречено от теб "суеверия, идолопоклонничество и първобитни обреди", е всъщност, речено на съвсем достъпен език, нравствена и морална система, изградила характера на българина. Идеята на този блог е да популяризира съхранената старина, а не да я налага като коректив днес... Светът е интересен, защото е пъстър, и за да става по-пъстър някои пишат и за древни ритуали, както други за котките си... Въпрос на интереси... и на знание. Всъщност познанието обикновено носи тъга, а не смях. Смехът, поне за мен, пък се поражда точно от безобидните простотии...
цитирай
5. kasnaprolet9999 - Традициите трябва да се помнят, те са нашата история
27.05.2009 10:57
и аз много им се радвам, а сега разбрах защо се казва-те ти булка спасов ден-единствения ден дето, ако си легнеш с чужд мъж няма никой да те охули, как не съм разбрала до сега :))), жалко, пък вече ми е късно, родила съм две момчета и нямам никакво оправдание за такова поведение.
цитирай
6. kulinar - до kasnaprolet9999
27.05.2009 11:06
Така е, прелюбодеянието на този ден не се брои само за млади булки, които не могат да заченат. Обредната ни система сякаш не е регламентирала други еротични волности. Но казълбашите пък имат един много итересен ритуал за преодоляване на сексуалното еднообразие - но затова в някой друг постинг. Желая ти здраве и късмет!
цитирай
7. skribezium - kulinar,
27.05.2009 11:18
Това е един много красив обичай. Познавам го под името "Перперуна". Перперуна е диалектна форма на пеперуда. Поздрави за хубавия постинг и клип!
цитирай
8. kulinar - до skribezium
27.05.2009 11:30
Благодаря за хубавите думи! Действително, в зависимост от региона, обредът се нарича по най-различни начини: Пеперуга, Перпелюда, Перунига, Парпалуда, Додола, Дудул, Вай Дудула, Вай Гугу, Ой Люле, Росоманка, Войданка... Желая ти хубав ден!
цитирай
9. kosara2008 - този празник събужда в мен едни такива различни мисли:)
27.05.2009 11:38
просто хората преди стотици години са си измислили един много елегантен начин да спечелят своя неработен ден;)

лично имам си една смешна случка...домът ми беше на 3тия етаж, същия този ден се разтопих от упражнения:)... чистих, прах дрешките на бебето, простирах и още безброй дребни къщни работички отхвърлих и надникнах през верандата чувайки гласът на съседката под нас...беше около 11:00часа:)))) хей, какво правиш...и тя: а ти?...работя какво и после ще се разходя в Парка....уаууу, какво работиш бе, днес не се работи нищоооо..я, слез при нас...при вас?!? слез, слез де...и отивам и какво виждам в този ранен ранен час на денят...три , ама много сериозни мацки,мацки - майки! седнали на софрица и пийват и хапват, и бездействат... та ушитье има пукат и некаква си там работа?!?! нееее никаква не и днес :)))))включих се , разбира се от самосебе си ама след дъжда качулка, ех...

казват че като си не знаел и го правиш не било грях, та такива ми ти спомени ми навява този празник и го спазвам...нищо не пипам у дома, релаксирам си от години:)
цитирай
10. shiva - кулинар,
27.05.2009 11:40
можеше да си спестиш интелигентните изрази и да резюмираш кратко наричайки ме просто "малоумна"

господ ще ме накаже за дързостта да излагам глупостта си толкова безочливо... така че дишай спокойно, а аз обещавам да не визмам повече отношение
цитирай
11. ianchefff - или си християнин
27.05.2009 11:40
или си суеверен.
Ти просто си омесил двете неща в невъобразим гювеч, нищо повече.
цитирай
12. kulinar - до kosara2008
27.05.2009 11:47
Поздравления - празниците са затова - за релакс. Колкото повече, толкова по-добре:):):)
цитирай
13. kulinar - до shiva
27.05.2009 11:52
Драга shiva, почувствах се некомфортно от втория ти коментар - нито за миг не съм имал идеята да те засегна. Не знам защо така си възприела думите ми - просто обясних идеята на блога и си позволих един "пъстър" коментар. Когато споменах за глупостта, не съм имал предвид теб, повярвай ми. Бъди здрава!
цитирай
14. kulinar - до ianchefff
27.05.2009 11:58
ianchefff, не аз, други са "омесили невъобразимия гювеч". Не му е тук мястото пък и нямам достатъчно време да го коментирам. Но ако проявяваш интерес към тези въпроси, можеш да погледнеш коментарите под предишните два постинга в блога. Между другото, аз забърквам страхотен постен гювеч с най различни зеленчуци... Хубав ден!
цитирай
15. kasnaprolet9999 - до kosara2008
27.05.2009 12:45
Така е, ако не знаеш че е църковен празник не е грях, че си измил примерно прозореца си. Аз до като не се омъжих не ги знаех тези неща, че на такъв ден не се работи нищо, така се правило в повечето църковни празници и го разбрах от моята свекърва.
Много ми допадн, не съм домошарка и в такива дни
най-обичам да си взема кошничката и хайде в планината за билки. Слагам във фурната един голям гювеч всички възможни зеленчуци за сезона, една свинска плешка около кило и половина, пускам я на слаб огън и нямам никакви грижи. Съпругът ми е вечния дежурен по салата и така като се прибера от билкобер, манжата и салатата ме чакат, а цялото кралско войнство е насядало отпред пред къщата, тънещо в догадки дали ще се върна и дали не ме е изяла мечка, глиган и т.н., ама нали чер гологан се не губи, аз се връщам цяла и толкова усмихната и щастлива, че нямат сърце да ми се скарат, а само въздишат с облекчение.
цитирай
16. tili - Перфектно е нареден
27.05.2009 19:51
българският народен календар. Покрай религиозните празници, дава и възможност за социално общуване, за почивка - ту на жени, ту на мъже, дори и на добитък. Ето - и на ялови булки се дава възможност да заченат, без да им се натяква после. Мъдро измислено! Поздрави!!
цитирай
17. kulinar - до tili
28.05.2009 08:58
Така е, tili, в добрите стари времена хората са живеели в хармония - със себе си, с другите, с природата... Днес ние само се опитваме да го правим, за съжаление като се потапяме във фикционални светове или като обръщаме поглед назад... Слънчев ден и красиви емоции!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1264520
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031