Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2009 19:09 - На 6-ти май е Гергьовден
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 9500 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 17.06.2009 09:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Гергьовден (Зелен Георги, Цветен Георги) е денят на св. Георги – покровителят  на овчарите и стадата –  един от най-големите пролетни празници. Св. Георги винаги е представян като конник, който побеждава змея и освобождава определената за жертва девойка (това е метафора на победата над зимата, злото и „освобождаване” на животворните пролетни води). Гергьовден е граница в скотовъдния календар – народът разделя годината на два цикъла: летен – от Гергьовден до Димитровден, и зимен – от Димитровден до Гергьовден.  
 На този ден се задоява овцата, която първа се е оагнила през годината. Тя се окичва с венец от зелени клонки, завързани с червен конец,  и се дои от млада жена, като на менчето, също се привързва китка цветя с червен конец. Първа пие от млякото млада жена, за да се раждат женски агнета. На Гергьовден за пръв път се приготвя и прясно сирене, което не се соли, за да не пресъхне млякото на овцете.  В утрото на празника вратите на къщите и стопанските помещения се окичват със свежи зелени клонки: от люляк, бук, разцъфнала ябълка или друго плодно дърво. Смята се, че в нощта срещу празника свети Георги ръси земята с роса за здраве и изцеление от болести. Затова хората казват, че по Гергьовден всяка капка е жълтица. Поверието гласи, че който се окъпе в течаща вода на този ден, ще бъде здрав през година; а жените, които нямат деца, се търкалят в сутрешната роса, за да заченат. Съществена част от обредните практики са люлеенето на гергьовските люлки; тегленето на кантарите, вързани на зелено дърво, за да се провери  дали годината ще е пълна или празна… Момите вадят от бял котел с мълчана вода предварително оставени да пренощуват пръстени, гривни или китки и наричат коя мома за кого ще се омъжи. Характерен обичай е събличането и забраждането на булките: всички млади булки, омъжени през годината, излизат на мегдана с невестинските си премени. Кръстниците свалят ритуално връхната им дреха и събуват обувките им, дават им обикновени и ги забраждат с кърпа.

Първото родило се мъжко агне е курбан за празника: то се окичва с венец, на дясното му рогче се залепя свещичка и се запалва преди коленето. В Западна България го носят в църква на свещеника, за  “да го молитви”, а в Източна България стопанинът го прекадява и му дава “четена” в църква сол. В някои райони агнето се коли при огнището или до източната стена на къщата, като се гледа кръвта да изпръска стената. Останалата кръв се събира в съд и се заравя в земята на „чисто място”. В Южна България колят агнето в градината под плодно дърво и оставят кръвта да попие в земята. Вярва се, че тази кръв има предпазващ характер и затова с нея правят кръстен знак по челата на децата, за “да не ги ловят уроки”. Бележат праговете на вратата, за да не влизат магии и болести вкъщи.   Костите от агнето се събират и след празника се заравят в мравуняк, за “да се въдят овцете като мравки” или се хвърлят в реката ­ “да тече млякото като вода”. Запазва се само кокалчето от десния преден крак на агнето, за да украсят с него обредните хлябове на следващата година. Честит празник на всички именници: Георги, Герго, Гергана, Геро, Гюрга, Гето, Гецо, Гоце, Гуга, да са живи и здрави !   Предлагам ви следната традиционна рецепта за празника   Пълнено печено агне   Цяло агнето, без главата, се измива добре и се осолява.  3-4 връзки зелен лук, ситно нарязани, около половин кг ориз и чаша булгур (количествата зависят от големината на агнето) се запържват в олио; към тях се прибавят предварително сварените също ситно нарязани  дреболии и чревца, една връзка пресен джоджен, една връзка магданоз и една връзка пресен чесън, сол и черен пипер на вкус.  Всичко това се обърква добре и  се пълни във вътрешността на агнето, зашива се с конец. Агнето се поставя в голяма тава, обилно се намазва с олио и червен пипер, тавата се пълни малко над половината с вода,  завива се с дебело домакинско фолио и се пече около два часа в добре загрята фурна. Ако искате да постигнете повече автентичност, покрийте тавата вместо с фолио с тънко разточено тесто и печете в пещ. Да ви е сладко и наздраве!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
St George





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. tota - На 6-ти май е Гергьовден
03.05.2009 21:18
Най- красиният пролетен празник! Честит да е! Здраве и берекет!! Песен и смях да огласят простора ни!! Колко е силна традицията...Жалко, че почти не се отбелязва по този начин вече ...
Поздрави!
цитирай
2. kulinar - до tota
03.05.2009 23:15
Поздрави и на теб. Здраве и късмет!
цитирай
3. cvetnica - Честит празник!
06.05.2009 11:26
Бог да е с теб!
цитирай
4. kulinar - до cvetnica
06.05.2009 11:38
Честит празник! Желая ти пролетни емоции и хубави мигове.
цитирай
5. tili - малко късничко пристигам,
11.05.2009 11:47
но се насладих на чудесния материал за празника. Имам един лукав въпрос, но и аз търся отговора отдавна: Защо спасяваната царкиня държи змея завързан на дълга каишка в иконата на св.Георги?
цитирай
6. kulinar - до tili
11.05.2009 17:16
tili, блатодаря ти за хубавите думи. Не бих казал, че въпросът ти е лукав. Отговорите може да са няколко, базиращи се на различни интерпретации. Мисля, най-логичният от тях е : св. Георги побеждава змея (метафора на хтоничната сила, "заключила живата вода"), отнема митичната му сила и ролите вече са разменени. Водещата го на верига царкиня (метафора на "отключените води") по този начин възвестява победата на доброто над злото и възстановената, благодарение на светеца, хармония. Змеят е победен, а веригата е "образ" на символичната му смърт.
цитирай
7. tili - Задоволява ме този отговор.
11.05.2009 23:45
Често рисувам различни варианти на този сюжет. Понякога ми се промъква нечестивата мисъл за триъгълник:"Мене ме,мамо, змей люби.." като символ на воинствено освобождаване от езичеството и кръщение във пречистените води. Победителят получава девицата за награда.Но все ми се струва, че историята е много по-древна - св.Георги замества Аполон, както св.Марина - Кибела.
цитирай
8. kulinar - До tili
12.05.2009 10:01
Привет, tili, радвам се, че заради творческите ти интерпретации диалогът в този постинг продължава. Ако благодарение на него ти хрумне нова идея, това ще е страхотно. Да, аз също мисля, че "историята на змея" е много древна, а географията му – твърде обширна. Вярата в змията (змея) е засвидетелствана още в микенската епоха – тя е атрибут на богинята Атина, затова Фидий я изобразява под щита й. В античната митология богове или герои с необикновено сила се раждат от връзката между жена и змия (в случая заради фалусоподобното си форма змията олицетворява мъжкото начало) – Сабазий, Александър Македонски, Ерехтониус... Дионис е роден от Зевс-змия и самият той има змиевиден облик; Аполон-змия се „съединява” с дъщерята на Дриопс; от Зевс-змия и Персефона се ражда Сабазий...
Змеят с черти на змееборец (змеят-стопан) у светци и герои в нашата традиция също е често срещано явление – св. Никола, Крали Марко, Рельо..., но наред с това ламята символизира греховността, затова в иконописта змееборците (св. Георги, св. Тодор, св. Илия) я побеждават... Заради сложната му амбивалентна природа за змея са изписани хиляди страници и затова можем да говорим безкрайно дълго... Мисля, че ако с няколко думи трябва да се „опише” змеят, те са „той е космическият медиатор, осъществяващ връзката между световете...”.
Желая ти хубав ден и нови творчески откровения!
цитирай
9. tili - Благодаря
12.05.2009 13:03
за отговора, с който повдигна от дъното, и разтърси веригата на човешката история и митология, брънка от която е и християнството. Да се радваме на пролетта и на живота!
цитирай
10. tili - Очаквам материал
19.05.2009 09:53
и за Петдесетница. ;-))
цитирай
11. kulinar - до tili
19.05.2009 14:55
Непременно, tili. Ще се постарая:):):)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1264535
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031