Постинг
14.04.2009 10:24 -
Традиционни способи за приготвяне на великденски яйца
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 13932 Коментари: 6 Гласове:
Последна промяна: 14.04.2009 10:35
Прочетен: 13932 Коментари: 6 Гласове:
2
Последна промяна: 14.04.2009 10:35
Традиционно приготвените за Великден яйца са: вапцани (червени, оранжеви, жълти, сини, зелени); писани (рисувани) и допълнително апликирани. Рисуваните яйца се наричат още шарени перажки, сторени, китени, кадънки, горул яйца...
Писаните яйца обикновено са червени, боядисани с естествени багрила (растителни отвари или боя, получавана от изсушеното насекомо кошенил ) и прилагане на специфична восъчна техника. Традиционният инструмент за рисуване на яйцата е специална писалка – пръчица с „монтиран” в единия й край писец от увита на руло тънка сребърна пара, по който от улей се стича предварително затоплен чист пчелен восък (може да се използва и изработена от восък свещ). „Пише се” върху небоядисаното полуизстинало яйце, след което то се потапя в горещата червена боя. Незасегнатите от восъка части се оцветяват, а там, където е рисувано с писалката, остават изображенията (в цвета на яйцето) – най-често растителни и геометрични мотиви и орнаменти. Докато „вапцането” на яйцата е работа на възрастните жени, то писаните яйца най-често изработват момите и младите булки. Чрез изображенията върху тях те изразяват своите блянове и любовни послания, а понякога – и сълзите си. Писаното яйце е скъп дар за избраника на момата, по което той „разчита” нейните вълнения и надежди. Затова, запленени от хубостта на някоя мома, хората казват: “хубава (гиздава) като писано яйце”. Често използван автентичен способ за декориране е апликирането на добавъчна украса върху предварително изрисуваните яйца – „китки” от разноцветни конци. Този начин на украса е типичен за Самоковско, Велинград и Ракитово. Това са така наричаните китанчета и подкитанчета, а апликациите носят наименованията шпбня, пишкули, трепки. Обикновено те се закрепват на пет места върху яйцето с пчелен восък или със специално приготвена от сварени брезови кори „чьорна дофка”. Тези яйца имат конкретно обредно предназначение – изработват ги само сгодените моми и ги даряват на избраниците си и техните роднини на великденското хоро. Този жест е съобщение за предстоящата сватба и заявяването й пред цялото село. Затова тези яйца се наричат също годенишки или сгоденишки. При изписването им се пеят песни-откровения, изпълнени с любов и нежност. Това са съкровени мигове, време на очакване на неделята – Великото Възкресение."Писалката" за рисуване на яйцата и пръчици с памук за багрене.
Яйца, писани с традиционна восъчна техника
Писани и багрени яйца
Годенишки яйца
Следващ постинг
Предишен постинг
:-))
цитирайЕвала. Много яко. Дай сега и НЕтрадиционните способи:)
цитирайБлагодаря за оценката. Ето два "нетрадиционни" сайта. Убеден съм, има още стотици, но там Гугъл да помага. Хубави празници!
http://www.myjane.ru/articles/text/?id=6609
http://www.myjane.ru/articles/text/?id=6609
цитирайhttp://www.myjane.ru/articles/text/?id=6609
http://www.myjane.ru/articles/text/?id=6609
Чудесен постинг!!!!!!!!!!!!!!!!!!)))))))))))))))))
цитирайТази сидмица поканих българските деца в Токио да боядисваме заедно Великденските яйца. Ще им прочета постинга. Ще послушаме хубава пролетна музика. Колко Ви благодаря!
цитирайРадвам се, постингът ще Ви помогне, когато боядисвате яйцата. Още повече се радвам, че дори далеч от България децата ще видят изрисуваната върху яйцата "Традиция". Но най-голямата ми радост е, че все по-често хората насочват поглед към автентичното българско... Желая Ви светли празници!
цитирайТърсене
Блогрол