Прочетен: 12175 Коментари: 19 Гласове:
Последна промяна: 23.03.2009 09:23
На 25 март е Благовещение. Това е денят, на който, според светото писание, архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че ще роди Сина Божий, и така дава името на празника. Според народните представи това е типичен „преходен” празник от зима към лято – идват прелетните птици, кукувицата съобщава на хората, че пролетта е дошла и затова когато човек я чуе трябва да държи в ръката си хляб или пари, за да е сит и имотен пред годината. Самовилите и самодивите, които на Секновение са се прибрали в жилищата си, се връщат по извори, кладенци, усои и долини, а свирните на кавалите, гайдите и тъпаните им отново огласят самодивските игрища, затова на Благовец не трябва да се ходи за вода рано сутрин. От леговищата си излизат змиите и гущерите, а ритуалното им прогонване е съществена част от празника. Помита се и се почиства дворът, сметта се събира и се запалва, а огньовете се прескачат. Момите обикалят къщите и пеят традиционни за празника песни: „Закукала кукувица,/ Закукала на сред село./ На сред село на езеро”. На този ден не трябва да се пипат игли, куки и конци, за да избегне ухапването от змии (вярва се още, че главата на убитата на Благовец змия е изключително лековита). Момите вярват, че ако Благовец откъснат клонче, на което е кацнала птица, и го сложат в пазвата си, ще се омъжат по любов. Традиционно за празника още е и прекадяването на дръвчетата, за да не се маносват, и на пчелните кошери (с маточина), за да има много мед.
Благовец е особено почитан от иманярите, тъй като в цялата българоетнична територия е разпространено вярването, че в нощта срещу празника стопанинът на заровено имане се появява като огън. Така по блясъка на огньовете могат да бъдат открити заровените съкровища...
Типични за Благовещение са следните обредни ястия: шарена пита, печена риба или рибник, лучник. Празнуват именниците: Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.
Моето предложение за трапезата е Лучник (Празеник). За приготвянето му са необходими 500 г брашно, 200 г вода, 250 г олио, 700 – 900 г лук или праз, 4-5 чушки (пиперки) от туршия 3-4 червени домата, 200 г орехови ядки. От брашното и водата се замесва тесто и се разточват две дебели кори. Едната се поставя в предварително намазнена тава и върху нея се слага плънката, приготвена от ситно нарязания лук (праз), чушките, доматите и счуканите орехи (според вкусовите предпочитания е добре да се подправи с малко сол, черен пипер и чубрица). Отгоре се покрива с другата кора, като плътно се притиска отстрани, за да не излиза плънката при печенето, намазва се с олио, набожда се с вилица на няколко места, и се пече в немного силна фурна.
23.03.2009 14:28
Песента и клипът пробуждат пролетното настроение.....и още нещо:)
Научих много народни обреди!
Благодаря и за вкусните рецепти!
Честит празник на всички християни независимо от традицията и църквата, към която принадлежат (православие, католицизъм, протестантство).
Нека се поздравим с големият християнски празник Благовещение!
На именниците честит имен ден!
На всички останали нека да получат блага вест!
25.03.2009 11:42
14.05.2009 17:19
10.02.2011 19:14
10.02.2011 19:18
05.08.2011 04:22