Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2009 12:04 - Младенци, св. Четиридесет мъченици
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 5355 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 19.03.2009 16:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Днес, на 9 март, е Младенци, св. Четиридесет мъченици. Вярва се, че на този ден слънцето забива 40 железни шиша в земята, затопля я и я обръща към лятото, затова излизат всички буболечки и влечуги. Характерно за празника е обредното прогонване на змиите и гущерите – палят се огньове и се прескачат, удря се по железни предмети с наричането: "Бягайте, зъми и гущери, на 40 крачки". На Младенци не трябва да се провлича конец, за да не се въдят змии, и е забранено да се споменават имената на влечугите.
Месят се обредни хлябове, наречени младенци, които се носят на кръстника, на бабата, на девера. Засяват се 40 корена и всичко се хваща. Момите слагат 40 лозови пръчки като мостче през някоя вада, за да им се присъни онзи, за когото ще се омъжат. Обредните ястия са: боб; пълнени червени чушки и сарми. Именници: Младен, Младенка, Горан, Горанка и всички, които нямат определен имен ден през годината.

За трапезата ви предлагам класическата рецепта

Пълнени чушки с боб

Необходими са следните продукти: около половин кг сухи червени чушки, същото количество зрял фасул, една глава кромид лук, неголяма чашка олио или зехтин, лъжичка червен пипер, сол, зелева чорба, джоджен и чубрица.

Първо трябва да накиснете чушките в гореща вода, за да омекнат. След това да ги напълните с предварително сварения фасул, който се разбърква със солта (на вкус), подправките и много ситно нарязания лук и олиото. Тази смес може да се пасира и така да се напълни в чушките, но аз ви съветвам да заложите на първия вариант. След това чушките се нареждат в тава, заливат се със зелевата чорба и се варят на бавен огън. След като зелевата чорба остане малко, можете леко да ги запечете отгоре. Уверявам ви, че резултатът е превъзходен.

Православната църква почита деня като празник на четиридесетте войници от арменския полк в гр. Севастия, които загиват за своята вяра по време на преследванията на християните от император Лициний (IV в.).


Тази дата се свързва и със забележителната  победа на Иван Асен над Тодор Комнин, увековечена чрез каменния надпис на Асеновата колона в църквата „Св. Четиридесет мъченици” във Велико Търново: „ В лето 1230 след Христа, аз, Иван Асен в Христа Бога Благоверен цар и самодържец на българите, син на стария цар Асеня, направих от самото основание и с живопис украсих тази пречиста черква в името на светите Четиридесет мъченици, с помощта на които, в дванадесетата година от царуването ми, излязох на бой в Романия, разбих гръцката войска и заробих самия гръцки цар Тодора Комнина с всичките негови боляри...”



Гласувай:
0
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. katan - Благодаря, kulinar !
09.03.2009 19:23
Научих нещо ново за този празник!
Освен това и научих и нова рецепта!:)
Благодаря!
цитирай
2. zaw12929 - Добре де!
10.03.2009 00:04
Добре де!
цитирай
3. tili - Всичко това си го зная,
11.03.2009 04:02
но винаги е добре да бъде припомняно. Благодаря!
цитирай
4. kulinar - До tili
12.03.2009 16:38
Искрено се радвам, че знаещи хора посещават този блог. Поздрави !
цитирай
5. eleonoraknyazheva - А би ли
14.03.2009 18:15
дал тук рецепта за пиперки по гръцки, (ако не бъркам), които се пълнят с ориз, гъби и стафиди?
Предварително благодаря.:)
цитирай
6. kulinar - до eleonoraknyazheva
17.03.2009 14:49
Не знам точно тази рецепта, но тя вероятно е вариант на т. нар. "долма" - пълнени пиперки с ориз и кайма. Предполагам, че би могла да се опита следната интерпретация: Пиперките се изчистват от семките, като се отрязва капачето, близо до дръжката и се запазва. Около 2 чаени чаши с ориз се задушават с 1-2 глави лук; 1-2 ситно нарязани моркова; около 200 г гъби, също нарязани ситно, и около 100 г стафиди. Пиперките се пълнят с тази плънка, която предварително е добре да се овкуси със сол и черен пипер на вкус и малко магданоз и се "запечатват" с капачетата. След това се нареждат в тава, заливат се с малко вода и мазнина, и се пекат на не много силна фурна (възможно е, около 10 м преди да са готови, да се залеят със следната "застройка" - в хладка вода се разбива 1 суп. лъж. брашно, 1 яйце, 4-5 суп. лъж. кисело мляко). Добър апетит!
цитирай
7. kulinar - до mirogankov
19.03.2009 16:46
Не съм я видял, ама каквото и да си забъркал, важно е да се експериментира... Това е пътят! Успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 986988
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5202
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31