Прочетен: 3158 Коментари: 0 Гласове:
Последна промяна: 19.03.2009 17:03
Петльовден (Петеларовден, Петларовден, Ефтим, Ихтимб) – 20 януари – се празнува най-вече в източнобългарската етническа територия и се осмисля като обичай за здраве и плодовитост на момчетата. Основната обредна практика е жертвоприношение на петел, който се коли във всяка къща с мъжка челяд от петнадесет-шестнадесетгодишно момче (недостигнало полова зрялост), наричано "петелбр", или от майка му. Жертвеният акт се извършва на къщния праг, а кръвта трябва да изпръска наоколо. След това с нея се прави кръстен знак по челата на всички момченца в къщата, рисува се кръст на външната страна на вратите и на портите. Главата на петела се оставя на портата, а перата от врата му се запазват (използват се за различни лечебни практики – с тях се кади на болни или на урочасани деца, а в някои райони с част от перата се украсяват специално приготвените за празника знамена, наричани "колуни").
От заклания петел, който трябва да бъде сварен цял, се приготвя гозба; майките месят пресни пити и кравайчета, пържат тиганици и правят баница или зелник. Част от обредния петел и кравайчетата се раздават на роднини и съседи за здравето на момчетата.
В някои селища обичаят включва и трапеза в дома на бабата, помагала при раждането на момчето – жените кичат бабата с вълна, пуканки и червени чушки, тя прикадява трапезата и благославя да се раждат повече деца – всичко е съпроводено с буйно веселие и е аналогично на празника Бабинден. Позната е и практиката, в домове, където има момичета, стопаните да колят ярки за тяхно здраве. В Странджанския край, където култът към св. Евтим е особено развит, за здравето на децата се коли черен петел, тъй като според местните вярвания той е господар на детските болести и предпазва от "детешката" и "вънкашната болест" (детски паралич и епилепсия).
Предлагам ви две традиционни рецепти за празника:
Петел с каша
Петелът (ярката) се сварява, изчиства се от кожата и костите и се нарязва на едри късове. Около 180-200 г брашно се запържва в 150-200 г масло на не много силен огън до златисто; след това се прибавя част от бульона, в който е врял петелът, и се оставя да ври леко около 15 минути. Накрая се прибавя месото, посолява се и се наръсва с малко черен и червен пипер .
Тиганици
Разбиват се 6 яйца, към тях се прибавя 200 г брашно и се бърка, докато се получи хомогенна каша. В тиган се нагрява около 100 г олио и в него със супена лъжица се слага от сместа. Тиганиците се пържат от двете страни до златисто. Поднасят се наръсени с пудра захар или намазани с мед.
Този ден православната църква почита паметта на Евтимий Велики, роден в град Милетин и живял през V век, а също и на паметта на българския патриарх св. Евтимий Търновски (ок.1327 - 1402). На този ден празнуват именниците: Евтимий, Евтима, Евтим – да са живи и здрави!