Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2009 14:48 - Атанасовден
Автор: kulinar Категория: Хоби   
Прочетен: 4208 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 19.03.2009 17:15


На 18 януари е Атанасовден.  Атанасовден се нарича още Среди зима – българите вярват, че на този ден се преполовява зимата, затова старите казват: „Атанас дойде и лятото дойде”. Според традиционните представи след Атанасовден започва пролетното затопляне. Много поверия разказват, че св. Атанас, господарят на зимните студове и снегове, съблича зимния си кожух и възседнал червения си (слънчев) кон се изкачва на върха на планината, откъдето се провиква: „Отивай си, зимо, че иде лято!”. Представата за започващото нарастване на деня е свързана със следната  легендата за светеца: на този ден той забожда глава в земята, за да разтопи снеговете и да я затопли. Следствие на този култ към слънцето и огъня  са и традиционните за Странджанския край ритуални обхождания на параклиси и почистване на свещените извори на нестинарите (понякога те са съпровождани с танци върху жарава). За Етрополския край са характерни обредни шествия, на които се палят огньове, посреща се слънчевият изгрев и се организират богати общи трапези с вино и големи шишове от свинско месо на свещения връх Св. Атанас. Тъй като светецът е покровител на мълниите, в Монтанско и Белоградчишко на този ден жените не трябва да мият главите и да решат косите си, за да не ги удари гръм през лятото. Освен че се почита от ковашкия еснаф, св. Атанас е  патрон и на побратимяването. На  деня  му се коли курбан – кокошка; приготвя се свинско с бамя; раздават се варено жито, пресни питки, намазани с мед и набодени със стрък босилек.

image

На 18 януари православната църква чества св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски (ок. 295 - 373). Той е и биографът на св. Антоний, описал борбите му с демони и диви зверове, както и чудотворните му лечителски дарби. На този ден празнуват именниците – Атанас, Атанаскa, Tанас, Танаска, Hаскo, Hася, Настя – да е живо и здраво името им.

Ето моето предложение за празничната трапеза

Свинско месо с бамя

Около килограм свинско – бут или плешка, любителите на по-блажното могат да пробват с гърди – се нарязва на кубчета и се овкусява със сол, черен и червен пипер (добре е да се полее със сока на един лимон и да престои така около 2 часа) и заедно с 3-4 глави нарязан по-едро лук се запържва в около 150 г свинска мас ( естествено тя може да се замени и с друга мазнина) докато лукът порозовее. След това върху месото се нарежда около половин кг бамя (ако е суха, трябва предварително да се накисне във вода за една нощ ), посолява се, залива се с топла вода, наръсва се с малко чубрица и без да се бърка се оставя да ври на слаб огън. Накрая се прибавят размитите във вода 2-3 супени лъжици брашно и  доматено пюре.  Да ви е вкусно и наздраве!




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kulinar
Категория: Хоби
Прочетен: 1264626
Постинги: 248
Коментари: 450
Гласове: 5204
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031