Прочетен: 2870 Коментари: 1 Гласове:
Последна промяна: 19.12.2008 10:32
На 25 декември се празнува Коледа, наричана още Божик, Божич, Голяма Коледа. На този ден не се работи и всички отиват в църква на тържествената служба, след която се събират на общоселско хоро. В Римската империя, преди приемане на християнството, денят 25 декември се е празнувал в чест на Аполон. Християнската същност на новия празник – Рождество Христово – измества старото езическо съдържание и го превръща в един от най-тачените и в православната, и особено в католическата традиция (православната църква поставя акцента върху Възкресението).
След полунощ на Бъдни вечер тръгват коледарските дружини (наричат се и куди), които още на Игнажден си избират водач (станеник, старец, кудаджия, кудабашия), организират се по групи от 10-15 човека и репетират коледните песни. Коледарите са само мъже – млади, сгодени или наскоро женени. Облечени са в празнични носии и със специална украса на калпаците, с геги, на които нанизват краваите.
Те обикалят къщите, стопаните ги приемат, черпят ги и ги даряват с дребни пари, месо, сланина, боб, брашно, вино. Коледарите пеят коледни песни и благославят всеки член на семейството. Най-младата жена или мома ги дарява с кравай. Обикновено на Коледа (може и на следващия ден, но не по-късно от Ивановден) коледарите правят общо угощение със събраните от коледуването продукти в дома на станеника. Разпространен е обичаят за събраните коледарски краваи да се наддава, като всеки коледар се стреми да откупи кравая на своята избраница. Останалите след това продукти се продават, а парите се дават на бедните на църквата, училището, или читалището. От Коледа според народното вярване започват 12 дни, наричани "мръсни" или "погани". Вярва се, че по това време обикалят нечисти сили, затова се спазват много забрани. Не се излиза навън преди да са пропели първи петли, жените не предат, не тъкат, не перат. Съществува и забрана за полово общуване, защото се вярва, че заченатото дете ще стане лош човек и ще вижда вампири.
Обредните ястия са : свинско печено, прясна пита, баница с месо, печен свински дроб, пастърма със зеле, печена кокошка. Именници: Христо, Христина, Младен, Радомир, Радослав, Радослава,Радостин, Радостина.
Ето моите предложения за празника, с които се надявам да ви изненадам приятно.
Баница с агнешки червца
Продукти: 1 кг брашно, 300 г вода, лъжица оцет и олио за тестото, сол на вкус (или готови кори). За плънката: 400 г агнешки чревца, 4 яйца, 250 г краве масло.
С брашното, хладката вода, солта, оцетът и олиото се замесва банично тесто, от което се разточват 5 или 7 кори (ако не държите на автентичното изпълнение, можете да използвате готови кори J ). Те се нареждат една върху друга, като помежду им се слага плънката от нарязаните на дребно и предварително сварени чревца, разбъркани с яйца. Баницата може да е и нагъната – корите са една до друга, събрани о"т краищата към средата, така че да се образуват гънки, в които се слагат плънката и мазнината. Баницата се пече в не много силна фурна.
Печен свински дроб
Продукти: 1 кг черен дроб, сол, черен пипер, около 300 г кетчуп, една супена лъжица пчелен мед.
Дробът се измива, нарязва се на лентички. След това се залива с кетчупа, меда и черния пипер, които преди това се разбъркват. Пече се в тава на фурна. Може да бъде опечен и на жар или на скара. Посолява се накрая.
Пастърма със зеле
Продукти: 1 кг пастърма, 2 големи кисели зелки, 4-5 сухи червени чушки, една лъжичка едро счукан червен пипер (аз използвам лют), свинска мас.
Накиснатата за около 10-12 часа пастърма се изважда от водата и се нарязва на парчета, прибавя се чиста вода и се вари половин час. Към нея се прибавя ситно нарязаното зеле, няколко сушени червени чушки и малко червен пипер. Ако пастърмата е тлъста, не е нужно да се слага мазнина, в противен случай може да се прибави около 200 г свинска мас.
Свинско с праз лук
Продукти: 500 г тлъсто свинско месо, 2 кг праз лук, 150 г лимонов сок , сол, около 80 г олио, червен пипер.
Нарязаното на кубчета месо се запържва в олиото. Месото се изважда, в получената мазнина се задушава ситно нарязаният праз лук, без да се добавя вода. След това месото се прибавя към праза и се вари на тих огън, като ястието трябва да остане „на мазнина”. Накрая се слага лимоновият сок и се поръсва червен пипер.